Noord-Korea, o zo geisoleerd dat je er bang van wordt. Angsten die misschien, of vast wel zeker, voortkomen uit verhalen en beelden die we binnenkrijgen via Westerse media. Kun je dit zien als propaganda? Filmmaker Álvaro Longoria trok zijn stoute schoenen aan en wilde Noord-Korea zelf zien. Hij maakte een documentaire die Jumi worthy is!

Álvaro lijkt wel een lucky guy, want hij ‘slaagde’ erin om meer van het geisoleerde land te laten zien vanwege zijn connectie. Hij kwam in contact met een andere Europeaan die zelf werkt voor de Noord-Koreaanse overheid. Hueh? Ja, deze meneer, Alejandro Cao de Benos, zegt dat hij een geadopteerde Noord-Koreaan is. Hij leeft voor het land! Hueh? Jawel, er zijn zat Europeanen die happy zijn met het ‘beleid’ van Noord-Korea.

The Propaganda Game

Noord-Korea in het echt

Anyway, onder begeleiding van Alejando ziet de filmmaker hoe Noord-Korea is, hoe mensen daar echt leven. Nou ja, wat is echt… Geen decors, geen armoedige mensen die bedelen langs de straten, mensen die lol hebben en buiten sporten.

Ook interviewde hij mensen, die zo het beeld versterken dat Noord-Korea heus niet zo verrot is als Westerlingen denken. En zo wordt ook gezegd dat bepaalde verhalen die verspreid zijn door ex Noord-Koreanen helemaal niet zo waar zijn.

De docu laat ook de andere kant zien. Amnesty International en een ex Noord-Koreaan zijn ook aan het woord. Het is zeker niet allemaal koek en ei daar.

Beeld van Noord-Korea

En dat is een reden waarom ik deze docu Jumi worthy vind. De filmmaker heeft de docu zo gemaakt, dat hij niet echt een bepaalde kant kiest. Hij komt niet met vooroordelen. Maar ja, of de mooie verhalen en beelden uit Noord-Korea echt zijn… Misschien deels. Het zorgde bij mij er wel een voor, dat ik niet meteen woest word, wanneer ik hoor dat een ambtenaar in overtreding door honden is opgegeten ofzo. Want is het echt en wat is echt, als we door beide kanten worden gevoed door negatieve en positieve berichtgevingen over Noord-Korea?

Overzicht
Samenvatting The Propaganda Game laat een Noord-Korea zien, zoals je die niet eerder hebt gezien. Dat wil niet zeggen dat de filmmaker een pro Noord-Korea mannetje is en het land helemaal ophemelt. Hij neemt je zonder vooroordelen mee. Ook al zul je walgen van de vredige beelden, bekijk het land nu ook zonder vooroordelen zoals hij dat deed.
5
Tag